Tandvleesontsteking

Wat te doen bij een tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking is een veelvoorkomende aandoening waarbij het tandvlees ontsteekt onder invloed van bacteriën. In een vroeg stadium heeft u er nog geen last van en ervaart u geen pijn. Als de kwaal echter niet behandeld wordt, kan het tandvlees ernstig aangetast worden, waardoor u zelfs tanden of kiezen kunt verliezen. Met een goede mondhygiëne voorkomt u ontstekingen aan het tandvlees. Is uw tandvlees ontstoken en wilt u dit laten behandelen? Neem dan contact op met uw tandarts van Mondzorg Aveling in Hoogvliet.

Ik wil mij inschrijven Contact opnemen

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Van nature leven er in uw mond talrijke bacteriën. Ze zitten in een wit laagje op tanden en kiezen: dit heet tandplaque. Tandplaque wordt vaak niet goed genoeg weggepoetst. Door verkalking kan de tandplak dan hard worden en in tandsteen veranderen. Tandplaque leidt vaak tot een lichte vorm van tandvleesontsteking: 'gingivitis'. Het tandvlees kan dan slapper worden, makkelijker gaan bloeden, een rode kleur krijgen en opgezwollen raken.

Als de ontsteking erger wordt, groeien de bacteriën langs de tand naar binnen. Dit heet parodontitis. De ruimte tussen tand en tandvlees, de 'pocket', wordt steeds dieper. Vaak krijgt men last van een vieze smaak of een slechte adem. Uiteindelijk kan de laag tandplaque en tandsteen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan tot het uitvallen van de tand of kies leiden.

Tandvleesontsteking voorkomen

Als de tandplaque niet diep zit, kunt u het zelf verwijderen met tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragertjes. Tandsteen of dieper gelegen tandplak (bij parodontitis) moet door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. Soms moet daarvoor het tandvlees met een kleine operatie ('flapoperatie') tijdelijk worden losgemaakt. Na de behandeling moet het tandvlees rustig genezen, en is het zaak voortaan goed op de mondhygiëne te letten.

Maak een afspraak bij uw tandarts in Hoogvliet

Vermoedt u dat uw tandvlees ontstoken is of wilt u meer weten over het behandelen van een tandvleesontsteking? Neem online contact op voor het maken van een afspraak bij Mondzorg Aveling in Hoogvliet. U kunt ons telefonisch te bereiken via 010 416 00 85. Nog geen patiënt bij onze praktijk? Dan kunt u zich online inschrijven. We helpen u graag zo spoedig mogelijk van uw klachten af.

Ik wil mij inschrijven Contact opnemen

  • Openingstijden
  • Maandag        8:00 – 16:30 uur
  • Dinsdag          8:00 – 16:30 uur
  • Woensdag      8:00 – 16:30 uur
  • Donderdag     8:00 – 16:30 uur
  • Vrijdag            8:00 – 16:30 uur
  • Zaterdag         Gesloten
  • Zondag            Gesloten

Wij zijn aangesloten bij