Implantaten

Als u tanden mist, heeft dit invloed op hoe u eet en praat. Tegelijkertijd lijdt uw zelfvertrouwen eronder. Als implantoloog in Rotterdam herstelt Mondzorg Aveling in Hoogvliet uw gebit door nieuwe tanden of kiezen te maken en te plaatsen. Behandelingen die vallen onder implantologie zijn bedoeld om uw gebit zo mooi en zo natuurgetrouw mogelijk te restaureren.

Droomt u ervan om weer te kunnen lachen, eten en praten en bent u benieuwd naar wat we met implantaten voor u kunnen betekenen? Onze ervaren tandartsen helpen u graag. Neem contact op of schrijf u in als nieuwe patiënt.

Ik wil mij inschrijven Contact opnemen

 • Ervaren team van tandartsen
 • Prachtige resultaten, zowel functioneel als esthetisch
 • Behandelingen zijn pijnloos

De tandartsen van Mondzorg Aveling in Hoogvliet zijn gespecialiseerd in Implantologie. Zo bent u er altijd van verzekerd dat een ervaren tandarts u behandelt. Onze moderne praktijk heeft alleen de nieuwste en modernste apparatuur en past enkel de nieuwste en beste technieken toe.

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is feitelijk niets meer dan een titanium schroefje, waarmee we de wortel van een tand of kies vervangen. Deze schroef vormt de fundering voor een kroon, brug of een heel klikgebit. Zo vervangen we weggevallen tanden. Titanium is zeer sterk metaal, waardoor de prothese stevig op zijn plek blijft zitten. Bovendien is het hypoallergeen en lichaamsvriendelijk, daarom accepteert het kaakbot de schroef vrijwel altijd. Uw kaak zal na de behandeling al snel één geheel vormen met het implantaat en al binnen enkele weken voelen de protheses als uw eigen tanden aan.

Wanneer worden implantaten toegepast?

Er zijn verschillende gevallen waarin de implantoloog u behandelt. Lees hieronder enkele voorbeelden:

 • Bij het ontbreken van één tand of kies. De tandarts plaatst op het implantaat een kroon van metaal of keramiek.
 • Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen. De implantaten worden in deze situatie van een vastzittende brug voorzien. Een brug is een voor de patiënt niet uitneembare vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen.
 • Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kan op implantaten (meestal twee) een overkappingsprothese worden geplaatst. Deze wordt op de implantaten vastgeklikt.

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • U moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten.
  Uw kaakbot moet gezond zijn.
 • Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan wordt dit eerst behandeld.
 • U moet bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden.

De tandarts beoordeelt aan de hand van röntgenfoto’s of u voldoende kaakbot heeft en of het gezond is. Tegenwoordig is het mogelijk om nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is.

Belangrijk om te weten: roken en bovenmatig alcoholgebruik hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling met implantaten?

Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving rond de plaats waar het implantaat komt. Daarna wordt het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen losgemaakt, zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Hierna wordt een gaatje in het kaakbot geboord, waarin het implantaat geschroefd of getikt wordt. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht. Als u meer dan één implantaat nodig heeft, worden deze vrijwel altijd tijdens dezelfde behandeling ingebracht.

Na het inbrengen van de implantaten

De ervaringen met de behandelingen zijn wisselend. Het bot zelf heeft geen gevoel, maar het tandvlees kan enigszins pijnlijk zijn. Daarvoor krijgt u zo nodig een pijnstillend middel voorgeschreven. Vaak is het verstandig gedurende één of twee weken na het aanbrengen van implantaten uw voeding aan te passen. Doe dit in overleg met uw tandarts of kaakchirurg. Drie tot zes maanden na het inbrengen is het implantaat stevig in het bot verankerd. U mag het implantaat in deze periode niet belasten. Een tijdelijk geplaatste voorziening waarborgt de kauwfunctie en de esthetiek zoveel mogelijk. Nadat een of meer implantaten in het kaakbot zijn verankerd, plaatst de tandarts hierop de kroon, brug of prothese. Hij neemt daarvoor onder plaatselijke verdoving soms eerst een klein stukje van het tandvlees boven het implantaat weg.

Mondhygiëne bij implantaten

Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat verliezen. Implantaten die als pijlers dienen onder een overkappingsprothese maakt u schoon met een zachte tandenborstel, ragers of (super)flossdraad. Poets tweemaal per dag het deel van het implantaat dat boven het tandvlees uitsteekt. Besteed extra aandacht aan de overgang van het implantaat naar het tandvlees. Reinig de ruimte onder de spalk met ragers of superfloss op aanwijzing van uw tandarts of mondhygiënist. Als u voedselresten en plak rond de implantaten niet weghaalt, gaat het tandvlees ontsteken. Daardoor verliezen ze op den duur hun houvast, gaan ze los staan en kunnen ze pijn veroorzaken.

Nazorg van implantaten

Een goede dagelijkse mondhygiëne en regelmatige controle door de tandarts zijn noodzakelijk nadat uw implantaat is geplaatst. De tandarts of kaakchirurg geeft aan wanneer hij u wilt terugzien voor controle. De tandarts besteedt bij de controle aandacht aan de gezondheid van uw tandvlees, de situatie van het kaakbot rondom uw implantaten en slijtage van de kroon, brug of prothese.

Veelgestelde vragen implantologie

Heeft u vragen over implantaten? Hieronder geven we antwoord op de meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze specialisten via e-mail of telefoon.

Ik wil mij inschrijven Contact opnemen

Doen implantaten pijn?

We plaatsen implantaten altijd met een goede, plaatselijke verdoving. Natuurlijk controleren we van tevoren of de verdoving zijn werk doet. De meeste patiënten zeggen dat deze behandeling meevalt. U kunt pijn ervaren na de behandeling, maar daar kunnen we u altijd extra pijnstilling voor geven.

Maakt het uit hoe oud ik ben bij implantaten?

In principe niet. We plaatsen implantaten over het algemeen bij volwassenen die zijn uitgegroeid. Een implantaat groeit namelijk niet mee.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Als een implantaat optimaal is vastgegroeid in uw kaak en u verzorgt uw gebit zoals voorgeschreven, dan zit er feitelijk geen houdbaarheidsdatum op uw implantaten. We kunnen er echter geen garantie op geven, want net als uw eigen gebit zijn implantaten vatbaar voor ziekte, trauma, medicijngebruik en verwaarlozing.

Betaalt mijn (zorg)verzekering mijn implantaten?

Dat is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wat de dekking van uw verzekering is. U kunt dit het beste overleggen met uw verzekeraar.

Maak een afspraak bij uw tandarts in Hoogvliet

Heeft u nog vragen over implantologie of wilt u graag een afspraak maken voor een intake? Neem gerust online contact met ons op of bel de praktijk van Mondzorg Aveling in Hoogvliet via 010 416 00 85. U kunt zich eenvoudig online inschrijven als u nog geen patiënt bij ons bent.

Ik wil mij inschrijven Contact opnemen

 • Openingstijden
 • Maandag        8:00 – 16:30 uur
 • Dinsdag          8:00 – 16:30 uur
 • Woensdag      8:00 – 16:30 uur
 • Donderdag     8:00 – 16:30 uur
 • Vrijdag            8:00 – 16:30 uur
 • Zaterdag         Gesloten
 • Zondag            Gesloten

Wij zijn aangesloten bij