Periodieke controle

Laat uw gebit controleren tijdens een periodieke controle om een mooi en gezond gebit te behouden. Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts van Mondzorg Aveling Hoogvliet uw tanden, kiezen en tandvlees om eventuele gebitsproblemen vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen. U geniet zo van een stralende lach en een gezond gebit.

 • Hoogwaardige tandheelkundige zorg: ervaren tandartsen
 • Vroegtijdig signaleren van gebitsproblemen
 • Gecombineerde afspraak bij de tandarts en preventieassistent
 • Patiënten beoordelen ons met een 9,2

Online inschrijven

Ik ben al jarenlang patiënt bij Mondzorg Aveling. Ieder halfjaar ga ik langs voor een periodieke controle bij de ervaren en vriendelijke tandarts die mij met aandacht behandelt.
- Johan Derksie uit Hoogvliet

Hoe werkt een periodieke controle?

Bij Mondzorg Aveling Hoogvliet geloven we dat een goede mondhygiëne tandheelkundige problemen voorkomt. Ons advies is dan ook om een periodieke controle te combineren met een grondige gebitsreiniging bij de preventieassistent. Deze combinatieafspraak duurt in totaal 40 minuten. Maak alvast kennis ons team van specialisten.

Tandarts

Het is belangrijk gebitsproblemen in een vroeg stadium op te sporen. Tijdens een periodieke controle controleert de tandarts daarom uw gebit en tandvlees. We onderzoeken de conditie van uw gebit en bekijken of er geen ontstekingen en gaatjes aanwezig zijn.

Indien de tandarts tijdens de controle afwijkingen ontdekt, behandelt hij deze vaak direct. Wanneer dit niet mogelijk is, is een aanvullende behandeling nodig. U maakt hiervoor een vervolgafspraak bij de tandarts.

Preventieassistent

Een behandeling bij de preventieassistent heeft als doel het grondig reinigen van uw tanden en kiezen om gebits- en tandvleesproblemen te voorkomen. De preventieassistent verwijdert aanslag, tandplak en tandsteen en reinigt en polijst uw gebit. Tot slot ontvangt u advies over een goede dagelijkse mondhygiëne, zodat u zelf een bijdrage kunt leveren aan een gezond gebit.

Kosten periodieke controle

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de kosten voor alle tandheelkundige behandelingen jaarlijks vast. Hieronder bekijkt u veelvoorkomende tarieven bij een periodieke controle. Indien er aanvullende behandelingen nodig zijn, vallen de kosten hoger uit.

Diagnostisch-onderzoek

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Jongeren onder de 18 jaar krijgen een periodieke controle vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, vergoedt de zorgverzekeraar de behandeling niet vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt een periodieke controle vaak wel vergoed. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Online inschrijven

Tips voor een gezond gebit

Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk uw tanden, kiezen en tandvlees consequent te onderhouden en verzorgen. Bekijk onze tips:

 • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag twee minuten lang
 • Gebruik flossdraad, ragers en tandenstokers voor grondige reiniging
 • Laat uw gebit twee keer per jaar controleren en reinigen door de tandarts en preventieassistent

Twee keer per jaar plan ik een periodieke controle in bij de tandarts. Ik vind het een fijn idee dat alles dan weer gecontroleerd wordt. Prettige service! De tandarts neemt altijd alle tijd voor mij.
- Janneke van Dis uit Hoogvliet

Veelgestelde vragen over een periodieke controle

Is een periodieke controle bij de tandarts verplicht?

Een periodieke controle bij de tandarts is niet verplicht. U kunt er ook voor kiezen pas een afspraak te maken wanneer uw klachten ervaart. Dit raden we echter sterk af. Vaak zijn gebitsproblemen dan al in een vergevorderd stadium met als gevolg een complexere behandeling.

Hoelang duurt een controle bij de tandarts?

Een periodieke controle bij de tandarts neemt gemiddeld 10 minuten in beslag. In deze tijd controleert de tandarts uw tanden, kiezen en tandvlees. Indien u kiest voor een combinatieafspraak met de preventieassistent duurt de controle in totaal 40 minuten.

Hoe vaak moet ik een periodieke controle ondergaan?

We adviseren om twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor een periodieke controle. Indien het verstandig is om vaker langs te komen, bespreekt de preventieassistent dit met u.

Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt?

Om de twee jaar maken we röntgenfoto’s van uw gebit. Zo signaleren we vroegtijdig ieder verstopt gaatje en andere gebitsproblemen die we met het blote oog helaas niet kunnen zien. We maken foto’s altijd in overleg met u.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een HBO-opgeleide paramedicus. De taken die onze mondhygiënist uitvoert, zijn in de eerste instantie gericht op preventie - het voorkomen van tandvleesproblemen en cariës (gaatjes) in het gebit. De mondhygiënist verwijdert aanslag, tandplak en tandsteen boven én onder het tandvlees. Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen, gericht op genezing.

Maak een afspraak voor een periodieke controle in Hoogvliet

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op door te bellen naar 010 416 00 85 of een e-mail te sturen naar info@mondzorgaveling.nl.

Komt u voor het eerst langs in onze praktijk? Schrijf u in als nieuwe patiënt.

Online inschrijven

Klantenervaringen

Onafhankelijke overzicht van het zorgaanbod in Nederland.

Waardeer ons >>

 • Openingstijden
 • Maandag        8:00 – 16:30 uur
 • Dinsdag          8:00 – 16:30 uur
 • Woensdag      8:00 – 16:30 uur
 • Donderdag     8:00 – 16:30 uur
 • Vrijdag            8:00 – 16:30 uur
 • Zaterdag         Gesloten
 • Zondag            Gesloten